Naturen som hobby

Häromdagen kom Ella hem från en loppis med boken Naturen som hobby (från 1952) till mig. Det är en på alla sätt och vis fantastisk bok och så nära Gröngölingshandboken som man kan komma. Boken inleds med ett sedelärande kapitel som förkunnar följande:

”man får inte ut mycket av naturen om man inte bemödar sig. Vakenhet, koncentration och ihärdighet är nödvändiga för att resultatet ska bli annat än skärvor av helheten. […] Försinkad sömn, kalla timmar i ett gömsle, myggbett till övermått, hunger och trötthet kan man få lida av under nattstudierna. Men lönen kommer alltid, kanske i form av tillfredsställelsen av att ha löst en gåta, kanske i form av en estetisk upplevelse av samma personliga värde som musik eller konst kan skänka oss”.

Därefter följer en exposé utan like, som lär en att hantera en kompass, hur man ser skillnad på olika djurspår, olika geologiska avsnitt av Sverige och så vidare. Och det bara fortsätter med tips på hur man bäst fotograferar en spillkråka (skärpedjup och filter diskuteras), hur man bygger algskrapor, gömslen och fågelholkar, regler om allemansrätten, en guide till några vanliga akvariefiskar, diagram över när de olika groddjurens lek pågår, hur man gör konstgjorda myrbon i gips, jämförelser mellan några olika rovfåglars spybollar och mycket, mycket mer!Tack Ella. Och tack Viking Olsson och Yngve Cederholm för att ni delade med er av det här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s