Comte de Buffoon

Staffan Ulfstrands bok om Darwin fick den ganska pampiga titeln Darwins idé : den bästa idé någon någonsin haft och hur den fungerar idag. Jag håller förstås med Ulfstrand, men bokens huvudperson hade kunnat vara någon helt annan.

Det är knappast sant att Darwins idé kom från ingenstans. Många anser till exempel att Alfred Russel Wallace som var samtida med Darwin hade en mer betydelsefull roll i teorierna om evolution än det blygsamma erkännande som senare har tillskrivits honom.

1766, nästan hundra år före publiceringen av Om arternas uppkomst (1859) skrev Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon så här:

Om vi medger att åsnan tillhör hästfamiljen, och är skild från hästen enbart på grund av att den avviker från den ursprungliga formen, så kan man lika väl säga att apan tillhör människans familj, att apan är en degenererad människa, att apan och människan har ett gemensamt ursprung; att alla familjer, bland växter såväl som djur, har kommit från en enda stam, och att alla djur är avkommor från ett enda djur, som med tiden, som ett resultat av utveckling eller degeneration, genererat alla andra arter av djur… då finns det inte längre några gränser för naturens kraft, och vi skulle inte ha fel i antagandet, att givet tillräcklig tid, har hon kunnat från en enda varelse härleda alla andra organiska varelser.

Bortsett från de diffusa idéerna om degeneration har Buffon faktiskt kärnfullt beskrivit hela den moderna synen på evolution. Buffon var dessutom en kritiker till Carl von Linnés allt för statiska indelning av naturen eftersom han ansåg att livsformer förändras med tiden och att individer är den enda riktigt relevanta indelningen, något som diskuteras än idag.

Varken tiden eller Buffon själv var riktigt mogen för de tankar om evolution som han nedtecknade i sin kammare i Paris. Kanske fattades Buffon bara balls av Darwins kaliber, den chutzpah som gjorde att Darwin stod ut och stod på sig trots alla smädelser. Efter att ha formulerat de tankar som citerats ovan skrev Buffon nämligen följande:

Men detta skulle inte på något sätt vara en rättvisande bild av naturen. Vi är garanterade… att det första paret av alla arter skapades fullt färdiga av Skaparens händer.

Buffon säckade ihop fullständigt på mållinjen och det dröjde nästan ett århundrade innan någon annan lanserade samma idé och framförallt – var tjurskallig nog att våga stå för den.

För att parafrasera Ice Cube: Never question the size of Darwins balls.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s