Aspergers ÄR det nya indie

För ett par år sedan sa jag att aspergers var det nya indie. Jag hade planerat ett långt inlägg här men jag orkade inte riktigt sitta och skriva ned långa slutsatser om att aspergers är förhöjd indie-awkwardness, rabbla upp indie-filmer om aspergerspersoner (Mary and Max, Mozart and the Whale, Adam m.fl.) som kommit de senaste åren och summera dem, att The New York Times också var inne på aspergers-trenden för ganska exakt ett år sedan, att jag vill se om Wes Andersons filmer med aspergers i åtanke och så vidare. Jag tycker det är bevis nog att det till och med i Sverige snart släpps en indiefilm med Gustaf Skarsgård som aspergers-indie-söting. För söta är dagens aspergers-karaktärer (okej, kanske inte Mary and Max-Max men han faller egentligen lite utanför kategorin), de är inte som Toby i American Splendor.

”The more I learned about Asperger’s,” said Max Mayer, the writer and director of the romance, “Adam,” […] “the better metaphor it felt like for the condition of all of us in terms of a desire for connection to other people.”

Plötsligt har alla fått samma idé.

Annonser

5 kommentarer på “Aspergers ÄR det nya indie

  1. Att han säger alla underförstådda saker rakt ut tycker jag känns lite "vi måste vara övertydliga så alla psykologiska vampyrer* får en snabb och generaliserande bild av aspisar". Men jag blir ändå ganska sugen att se den!* Bästa uttrycket för människor som bara kräver tid, uppmärksamhet, energi och inte ger något i utbyte. Den tröga massan t.ex. Jag lärde mig det uttrycket igår, när jag läste JÄTTEmycket.

  2. 1) förlåt, men hur retarderat dåligt spelar de inte? noll övertygelse. hatar att se svenska skådespelare.2) malcolm gladwell "the tipping point": "Ideas and products and messages and behaviors spread like viruses do." alla får samma idé samtidigt. en bok om det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s