Versions of Joanna

Välgörenhetsskivor brukar väl inte vara så roliga. Andrahandsartister, medelmåttiga covers, intetsägande inramning och svår brist på engagemang, ambition och uttryck. Eller?

”Versions of Joanna” är en välgörenhetsskiva där ett 20-tal artister hyllar välbekanta harpindiestjärnan Joanna Newsom. Projektet arrangeras av amerikanska Oxfam som samlar in pengar till översvämningar i Pakistan. Lite namnkunnigt folk är med – dragplåstren skulle väl vara Billy Bragg, M. Ward och Owen Pallett – men mest verkar det vara farmarlagsindie och allmänt folk-folk.

Allt som allt är det nog en skiva gjord för de som har en lite osund relation till fröken Newsom, som önskade att hon uppdaterade sin (meningslösa) twitter lite oftare och som tyckte att den senaste trippelskivan var för kort. Med andra ord borde det vara en samling skräddarsydd för mig, men jag är ändå inte särskilt entusiastisk. Nu när jag betalat 10 dollar tänkte jag dock summera mina upplevelser på ett kärnfullt sätt så att någon annan inte frestas att ge pengar till hemlösa barn.

The Moscow Coup Attempts cover är det enda spår som är värt att lyssna på. Till skillnad från de andra banden har de gjort en cover på låtens uttryck och inte på själva låten. Deras elektroniska, meditativa, lätt apatiska Sprout and the Bean hittar en bra stämning, även för texten. De andra artisterna gör i princip blåkopior som tillför ytterst lite. Ofta lånar de dessutom arrangemangen rakt av. Det finns för all del inget riktigt uselt här – eller jo, förresten, den här är rätt så jävla kass – utan det mesta är bara oinspirerat.

Samlingen lyckas dock bevisa en sak, och det är hur viktig Joannas röst är för hela hennes artistgrej. Utan hennes egensinniga frasering och tvära kast mellan skolat vibrato och gälla skriksång blir även de intrikata låtarna från Ys helt enkelt lite anonyma.

Här kan ni skänka pengar till Läkare utan gränser.

Annonser

En kommentar på “Versions of Joanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s